Een makkelijk recept om zelf koekjes te bakken

Soms heb je gewoon zin om een middagje koekjes te gaan bakken. Met dit makkelijke recept kan je zo aan de slag en het leukste van alles, deze koekjes zijn ook nog eens hartstikke lekker.

INGREDIENTEN
Voor de koekjes:
200 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
400 gram bloem
1 ei
6 zakjes vanillesuiker (optioneel)
INGREDIENTEN
Royal icing:
3 eiwitten (geen eigeel)
450 gram poedersuiker
1 theelepel citroensap
Water
kleurstof
 

BEREIDING
MAAK HET DEEG

Mix de boter, basterdsuiker en de vanillesuiker tot het romig is.
Voeg het ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen.
Voeg het bloem toe en meng tot een stevige deegbal.
Verpak het deeg in doorzichtig folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

 

DEEG UITROLLEN EN KOEKJES BAKKEN

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal het rooster uit de oven.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Haal de deegbal uit de koelkast en verwijder het folie.
Strooi wat bloem op een schoon aanrecht, over de deegroller en een
Beetje over de deegbal.
Leg de deegbal op het met bloem bestoven aanrecht en… rollen maar!
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
Steek de koekjes met een leuke uitsteker uit en leg ze op de bakplaat
Bak de koekjes ongeveer 10-12 minuten op 180 graden
Wanneer de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen.
Laat ze nog iets afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

KOEKJES VERSIEREN

Royal icing:
Doe 3 eiwitten met het citroensap in een grote schone kom met 2 eetlepels poedersuiker.
Begin met mixen en voeg beetje bij beetje de rest van het poedersuiker toe totdat er stijve pieken ontstaan.
Maak de icing dunner door er met een theelepeltje water aan toe te voegen tot het de gewenste dikte heeft.
Wil je de icing kleuren, verdeel de icing in verschillende bakjes en voeg een paar druppels kleurstof toe en meng door.

Versier de koekjes: gebruik een spuitzakje met een kleine ronde tip of een knijpflesje om de icing op het koekje te spuiten. Trek eerst een rand om het koekje, laat deze een paar minuten drogen en breng vervolgens binnen de lijn de dunnere icing aan. (is dit nog iets te moeilijk, doop dan de bovenkant van het koekje in de icing en laat het drogen)

Bestrooi de icing nog voordat het helemaal droog is met sprinkels of hagelslag of stukjes chocola naar eigen creativiteit, hou je vooral niet in!